Świąteczne zestawy

Chcesz skomponować swój świąteczny zestaw prezentowy? Zgłoś się do nas do
12 grudnia 2025 r.

Zdrowa żywność z polskich lasów niech zagości na świątecznych stołach!

Kontakt
Darmowa wysyłka

Informujemy, że w sklepie Dobre z Lasu, za zakupy powyżej 250 zł
- nie zapłacisz za wysyłkę!

Serdecznie zapraszamy na zakupy!

Przejdź do sklepu
Dobre z Lasu, czyli natura od kuchni

Mamy dla Was 115 przepisów na przygotowanie niebanalnego obiadu, napoju czy deseru.

Dla chętnych darmowy e-book w prezencie!

Sprawdź
Dlaczego
Dobre z Lasu?

Mamy wyłącznie polskie produkty od starannie wyselekcjonowanych dostawców.

Jeśli szukasz najwyższej jakości mięsa, wędlin lub przetworów z dziczyzny - jesteś we właściwym miejscu! 

Więcej
Kategorie produktów
Najczęściej zamawiane
Kabanos Przecław
62.00 zł/kg
Kiełbasa wyprodukowana w 100% z mięsa z dzika. Dobrze wyczuwalny czosnek oraz pieprz podkreślają znakomity smak mięsa z dzika. Lekko podsuszona, pieczona i wędzona naturalnym dymem olchowo-bukowym.
Kabanos Przecław
62.00 zł/kg
Kabanos Przecław
68.00 zł/kg
Parzona i uwędzona chuda karkówka z dzika.
Kabanos Przecław
73.00 zł/kg
Jeśli zastanawiasz się nad najlepszym podaniem kiełbasy z mięsa jelenia, mamy dla Ciebie kilka propozycji. Przede wszystkim możesz zdecydować, czy wolisz spożywać ją na ciepło, czy na zimno. W obu przypadkach smakuje wybornie. Doskonale komponuje się z pieczywem, np. tradycyjnym chlebem na zakwasie, oraz odrobiną musztardy. Co więcej, kiełbasa z jelenia wspaniale smakuje również z różnymi dodatkami. Niektórzy marynują ją w czosnku i ziołach, takich jak majeranek czy kolendra. Tym, co wyróżnia wyroby z jelenia, jest przede wszystkim ich subtelność i lekkostrawność. To mięso nie jest wbrew pozorom tłuste, a w dodatku charakteryzuje je stosunkowo niska kaloryczność. Chętnie wybierają je więc osoby, które stawiają na zbilansowaną i zdrową, a przy tym bogatą w niebanalne smaki dietę.
Leśniczówka
27.00 zł/szt.
Na kanapkę, jako nadzienie do krokietów, dodatek do dań głównych? Możliwości są różne. Pasztet z sarny podać możesz na wiele sposobów, zachwycając swoich gości i domowników niepowtarzalnym smakiem, wyśmienitym aromatem oraz doskonałą konsystencją tego wyrobu. Produkty mięsne i wędliny pochodzące z oferty sklepu Dobre z lasu to znakomite propozycje na urozmaicenie codziennej diety. Zapraszamy na zakupy! Pasztet z sarny - doskonały na co dzień i od święta!
Kabanos Przecław
40.00 zł/kg
Kabanos Przecław
27.00 zł/szt.
Kabanos Przecław
104.00 zł/kg
Przepisy Dobre z Lasu
15 min.
1 słoiczek porcji
łatwy
III
60 min.
200ml porcji
łatwy
cały rok
Promocje
Miody Polskie
30.00 zł/szt.
36.00 zł/szt.
Właściwości: wysoka skuteczność w zapobieganiu i łagodzeniu skutków przerostu gruczołu krokowego; działa ochraniająco i wspomaga regenerację wątroby; pobudza produkcję czerwonych krwinek; działa przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo; przyspiesza regenerację, zwiększa witalność organizmu po wzmożonym wysiłku psychicznym i fizycznym; pomaga odbudować odporność organizmu po chemio i antybiotykoterapii; wiąże substancje toksyczne z organizmu ułatwiając ich usuwanie; posiada właściwości antyoksydacyjne chroniące białka, lipidy oraz DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Kabanos Przecław
69.00 zł/kg
74.00 zł/kg
Kabanosy wyprodukowane w 100% z mięsa z dzika. Intensywny smak dziczyzny zawdzięczają dużej zawartości mięsa. Pikantne, naturalne przyprawy nadają smak i wyjątkowy charakter kabanosom zamkniętym w naturalnej osłonce. Dobrze podsuszone. Pieczone i wędzone naturalnie.
Dary Natury
12.00 zł/szt.
16.00 zł/szt.
Fungopol
16.00 zł/szt.
19.00 zł/szt.
Top #3 miesiąca
Kabanos Przecław
62.00 zł/kg
Kiełbasa wyprodukowana w 100% z mięsa z dzika. Dobrze wyczuwalny czosnek oraz pieprz podkreślają znakomity smak mięsa z dzika. Lekko podsuszona, pieczona i wędzona naturalnym dymem olchowo-bukowym.
Kabanos Przecław
62.00 zł/kg
Kabanos Przecław
68.00 zł/kg
Parzona i uwędzona chuda karkówka z dzika.

Przyjmuje się, że w naszym kraju można spotkać ok. 470 gatunków dziko żyjących pszczół (większość to tzw. pszczoły samotnice). Niemal połowa z nich znajduje się na tzw. czerwonej liście i jest zagrożona wyginięciem.

Mówiąc o pszczołach, myślimy o pszczole miodnej (Apis mellifera) występującej w sąsiedztwie człowieka od wielu tysięcy lat. Gatunek ten jest faworyzowany ze względu na wytwarzany przez pszczoły miód i wosk oraz stosunkowo łatwą hodowlę.

Pozostałe gatunki pszczół nie są tak znane jak pszczoła miodna, ale pełnią istotną rolę zapylaczy. Najbardziej charakterystyczne gatunki to: murarka ogrodowa (Osmia rufa) i pszczolinka ruda (Andrena fulva). Pszczoły samotnice są bardzo ważne, gdyż często specjalizują się w zapylaniu tylko jednego, wybranego gatunku rośliny.

 

Kwiaty bzu czarnego, zebrane w tzw. baldachy, zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejki, garbniki, triterpeny oraz sole mineralne. Dzięki temu mają działanie wykrztuśne, napotne, moczopędne i przeciwwirusowe, pomagają także w oczyszczaniu organizmu.

Wszelkie przetwory z kwiatów bzu, zebranych późną wiosną, na przełomie maja i czerwca, świetnie sprawdzą się w okresie jesienno--zimowym, kiedy organizm jest osłabiony i podatny na infekcje.

Czosnek niedźwiedzi awiera podobne substancje jak czosnek pospolity, ale w niektórych przypadkach dawki mikroelementów zawarte w liściach przekraczają ilości zawarte w ząbkach tradycyjnego czosnku.  Dzięki  związkom siarki, oczyszcza organizm z toksyn oraz działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Skład czosnku niedźwiedziego zależny jest od terenu geograficznego, w którym rośnie.  
Uwaga - czosnek niedźwiedzi jest rośliną objętą ochroną częściową.

Grzyby leśne są bogate w błonnik, zawierają potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, selen i sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2, a także B3 – największą zawartością witaminy B1 wyróżniają się kurki, zawartość witaminy B2 generalnie w grzybach jest większa niż w warzywach, natomiast borowiki i podgrzybki obfitują w witaminę D2.
Zdaniem specjalistów najwięcej białka znajdziemy w młodych pieczarkach i borowikach; szczególnie świeże zawierają jego znaczną ilość – od 15 do 40%. Nie jest to białko pełnowartościowe, jak w mięsie, ale jest znacznie lepiej strawne niż to z produktów roślinnych.

Jagody zawierają selen, cynk, miedź i mangan oraz witaminy C, A, B i PP, a zawarte w w nich fitoestrogeny chronią przed nowotworami hormonozależnymi.

Mogą działać w dwojaki sposób: lekko przeczyszczająco w przypadku spożywania świeżych owoców oraz przeciwbiegunkowo, jeśli są spożywane w formie suszonej.

Napar z liści borówki, w których zawarta jest „roślinna insulina”, jest pomocny dla osób cierpiących na cukrzycę. Takie herbatki mogą także okazać się wybawieniem w przypadku zapalenia układu moczowego.

W dawnych czasach czarnymi jagodami leczono zakażenia, tyfus, a nawet polio, zwalczano także gronkowca.

Sok brzozowy, zwany oskołą bądź bzowiną, był jednym z ulubionych napojów dawnych Słowian, darem od bogów pojawiającym się po ciężkim i wyczerpującym organizm czasie mrozów, życiodajnym nektarem cenionym z uwagi na symboliczne, a także całkiem realne, pokłady substancji wzmacniających siły witalne.

Nasi dostawcy