Ciekawostki

Ciekawostki

Kwiaty bzu czarnego, zebrane w tzw. baldachy, zawierają dużo flawonoidów i kwasów fenolowych, a ponadto kwasy organiczne, sterole, olejki, garbniki...
Cechą charakterystyczną odróżniającą owoce jeżyny od malin jest to, że nie odrywają się one od dna kwiatowego, a zerwany owoc jest jakby wypełniony...
Owoce bzu czarnego stanowią ogromną spiżarnię witaminy C, prowitaminy A oraz wielu substancji mineralnych, jak żelazo, sód, potas czy wapń. Ponadto...
Owoce jarzębiny uznawane są za produkt leczniczy, zawierają bowiem dużo witamin C, E, P, K, B3, a także niewielkie ilości witaminy A, ponadto sorbo...
Młode, ugotowane pędy dzikiego chmielu zwyczajnego przypominają w smaku szparagi, a surowe można dorzucić do sałatki. Zła wiadomość jest taka, że d...
Systematyczne spożywanie leczniczych wyciągów z przetacznika leśnego, oczyszcza organizm z toksyn, korzystnie wpływa na układ trawienny i poprawia...
Obtoczone w cukrze pudrze i podpieczone kwiaty fiołka, są ciekawym jadalnym dodatkiem, w dodatku bajecznie prezentują się na słodkich wypiekach. Su...
Czosnek niedźwiedzi awiera podobne substancje jak czosnek pospolity, ale w niektórych przypadkach dawki mikroelementów zawarte w liściach przekracz...
Garść słodkich poziomek pospolitych pokrywa prawie 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Usprawniają pracę układu krwionośnego, blokują wch...
Przyjmuje się, że w naszym kraju można spotkać ok. 470 gatunków dziko żyjących pszczół (większość to tzw. pszczoły samotnice). Niemal połowa z nich...
Mnieszek lekarski obniża poziom cukru we krwi, wspomaga odporność oraz wątrobę i trawienie. Dodatkowo korzeń mniszka ma właściwości prebiotyczne. M...
Pozyskiwanie roślin leczniczych w Polsce kojarzy się obecnie przede wszystkim z uprawą plantacyjną. Warto wiedzieć, że jeszcze niedawno, bo w połow...