Ciekawostki

Ciekawostki

Miód leśny pozyskiwany jest z nektaru roślin rosnących dziko w lasach, może więc być nazywany miodem z runa leśnego. Rośliny te to: maliny, jeżyny,...
Owoce leśne warto jeść nie tylko wtedy, gdy jest na nie sezon, ale również przez cały rok (np. w postaci soku lub mrożonek). Jeżyny, maliny, poziom...
Grzyby leśne są bogate w błonnik, zawierają potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, selen i sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B, szcze...
Jagody zawierają selen, cynk, miedź i mangan oraz witaminy C, A, B i PP, a zawarte w w nich fitoestrogeny chronią przed nowotworami hormonozależnym...
Herbatki z głogu, lipy, róży, bzu czarnego, leśnych malin i jagód są w naszym kraju coraz częściej i chętniej pite, nie tylko w okresach przeziębie...
W polskich lasach żyje ponad 1,5 mln sztuk zwierzyny, w tym: jeleni, saren, dzików i danieli. Na polach żyje drugie tyle zajęcy i bażantów.Od dwóch...
Maliny leśne to świetne źródło garbników i witaminy C, dlatego herbaty i soki z tego owocu często stosuje się w przypadku grypy i przeziębienia. Pr...
Sok brzozowy, zwany oskołą bądź bzowiną, był jednym z ulubionych napojów dawnych Słowian, darem od bogów pojawiającym się po ciężkim i wyczerpujący...
Jeżyny zawierają najwięcej witaminy E, ze wszystkich owoców; oprócz tego błonnik, potas, magnez i witaminę A. Napary z liści wykorzystuje się w prz...
Wiedza o roślinach leczniczych niegdyś była przeznaczona wyłącznie dla niektórych zielarzy, mnichów, a później lekarzy i aptekarzy. Obecnie, biorąc...
Pokrzywa zwyczajna obniża cholesterol, ciśnienie krwi i redukuje stany zapalne. Potrafi przynieść ulgę cierpiącym na reumatyzm i alergie. Do celów...
Całkowite zbiory grzybów w polskich lasach szacuje się średnio na około 100 tys. ton rocznie, a ich wartość rynkowa przekracza 700 ml zł.Drugie tyl...