logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Zupa leśniczego

Składniki:

200 g suszonych borowików
10 ziaren czarnego pieprzu
3 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
4 małe cebule
250 ml kwaśnej śmietany 18%
3 l wody
sól i pieprz ziołowy do smaku
po 2 łyżki masła i mąki pszennej na zasmażkę

Sposób przygotowania:

Wypłukane w zimnej wodzie grzyby zalewamy wodą, dodajemy: pieprz, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy przez około kwadrans. Grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową, a wywar przelewamy przez drobne sito do innego garnka. Jeśli kapelusze borowików są duże – kroimy je, dorzucamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania całości. Równolegle w rondelku mieszamy mąkę z rozpuszczonym masłem, a gdy się połączą dolewamy chochelkę wywaru grzybowego i dalej mieszamy. Kiedy masa w rondelku zacznie gęstnieć, dolewamy ją do garnka z wywarem i mieszamy całość. Cebule kroimy w piórka i dorzucamy do wywaru, gotujemy 7-8 minut, po czym zaprawiamy zupę śmietaną, którą wcześniej można posolić - zapobiegnie to jej zwarzeniu. Zupę możemy podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.
 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface