logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Wino z tarniny

Składniki:

3½ kg przemrożonych owoców tarniny
8½ l wody
2½ kg cukru
drożdże winne
pożywka

Potrzebne sprzęty
fermentator (można kupić specjalny pojemnik lub użyć wiaderka z plastiku, przeznaczonego do kontaktu z żywnością)
balon
korek z rurką fermentacyjną (najlepiej plastikową)
rurka do ściągania wina

Sposób przygotowania:

Jeśli używamy drożdży na suszu, to 3 dni przed planowanym nastawieniem wina trzeba zrobić tzw. matkę drożdżową. Można użyć drożdży aktywnych, wyjątkowo praktycznych dla początkujących, należy je tylko uwodnić; po kwadransie są gotowe do użycia.
Do fermentatora wrzucamy rozmrożone owoce tarniny. Wlewamy 6 l wody. W 1 l wody rozpuszczamy 1½ kg cukru i również wlewamy do owoców. Dodajemy pożywkę i drożdże. Fermentator zakrywamy pokrywką lub kawałkiem tkaniny (płótnem lub tetrą). Co najmniej raz dziennie mieszamy nastaw, by rozbić tworzącą się czapę z owoców. Po około 7-8 dniach w pozostałej wodzie rozpuszczamy resztę cukru i wystudzony syrop dodajemy do nastawu. Zakrywamy, odstawiamy i codziennie mieszamy. Po dwóch tygodniach odciskamy owoce., a młode wino zlewamy do balonu. Zatykamy korkiem z rurką, nie zapominając o nalaniu wody do rurki. Odstawiamy balon do cichej fermentacji. Po miesiącu wino samoczynnie zacznie się klarować, a na dnie balonu utworzy się warstwa osadu. Teraz wino należy ściągnąć, osad wyrzucić, balon umyć ponownie wlać do niego wino. Odstawiamy na kolejne dwa miesiące w chłodne miejsce. Po tym czasie znowu pojawi się osad, więc czynność należy powtórzyć. Wino można dosłodzić miodem, dodając 2-3 g pirosiarczynu potasu (można go kupić w sklepach z artykułami winiarskimi). Pirosiarczyn stabilizuje wino, nie pozwala na wznowienie fermentacji, poprawia kolor, odkaża i zapobiega utlenianiu. W dopuszczalnej dawce nie jest szkodliwy. W dwa miesiące po dosłodzeniu wino należy ponownie ściągnąć znad osadu i odstawić w chłodne i ciemne miejsce do dojrzewania. Po roku wino jest godne, aby napełnić nim kieliszek z kryształu.

 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface