logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Wędzone mięsiwa

Składniki:

wybrane elementy dziczyzny: karkówka, polędwica, szynka, boczek
Zalewa do peklowania

Sposób przygotowania:

Mięso zalewamy przygotowaną według przepisu zalewą. Odstawiamy w chłodne miejsce i peklujemy przez około 10 dni. Po tym czasie przejdź do wędzenia. W tym celu przygotowujemy drewno bukowe i czereśniowe. W rozgrzanej wędzarni wieszamy na hakach mięso. Pozostawiamy je do osuszenia przy otwartych drzwiczkach na około godzinę. Potem wędzimy w temperaturze 60–65°C przez 5–6 godzin. Mięso wyjmujemy i kładziemy na przygotowanym czystym blacie. W dużym garze gotujemy wodę i wyłączamy ją, gdy tylko zacznie wrzeć. Wrzucamy do niej wędzonki na 1½ godziny. Możemy też je pozostawić, aż woda zupełnie wystygnie. Następnie wyjmujemy mięso i wieszamy w przewiewnym suchym miejscu, aby spokojnie wyschło.
 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface