logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Specjał śliwkowy

Składniki:

60 dag suszonych śliwek bez pestek
½ laski wanilii
kora cynamonu (kawałek długości kciuka)
4 owoce kardamonu wraz z łupiną
sok z 1 cytryny
2 l alkoholu 50%

Sposób przygotowania:

Wanilię rozcinamy wzdłuż, owoce kardamonu rozłupujemy i wraz z łupinami, cynamonem i śliwkami wrzucamy do słoja. Wlewamy alkohol, zamykamy i odstawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewamy, śliwki delikatnie odciskamy. Płyny łączymy, dolewamy sok z cytryny. Odstawiamy na rok. Nalewka dość opornie się klaruje, powstaje dużo osadu, ale warto ją zrobić. Jest bardzo aromatyczna. Mimo że sporządza się ją bez dodatku cukru, wyczuwalna jest delikatna słodycz śliwek.

 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface