logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Sos żurawinowy

60 min.
4 słoiczki
łatwy
IX-XI

Składniki:

1 kg żurawiny błotnej
cukier
(proporcje według uznania)
Przyprawy:
goździki
anyż
cynamon
gałka muszkatołowa
zmielony czarny pieprz
zmielony imbir

Sposób przygotowania:

Świeżą żurawinę zalewamy wodą mniej więcej do połowy, gotujemy. Kiedy popęka i puści sok, słodzimy i gotujemy dalej. Dodajemy przyprawy. Ilość cukru oraz czas gotowania dostosowujemy do tego, jakiej gęstości sos chcemy uzyskać – przy dłuższym gotowaniu sos będzie bardziej gęsty.
Gorący sos przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Sos można przygotować także z mrożonej żurawiny.
Sos żurawinowy
 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface