Sałatka wiosenna z darami lasu

Sałatka wiosenna z darami lasu

15 min.
6
łatwy
(III) IV–V
Sposób przygotowania:
Wybieramy młode liście, bez żadnych widocznych znamion i przebarwień. Dokładnie je myjemy na sicie pod bieżącą wodą i osuszamy, wysypując na papierowy ręcznik. Następnie przekładamy liście do dużej miski i dodajemy posiekane pomidory, szalotkę i ser. W szklance mieszamy razem wodę, oliwę, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz. Tak powstałym sosem polewamy sałatkę i całość dokładnie mieszamy. Można podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami sałatkowymi typu crouton.
Składniki:
100 g szczawiku zajęczego*
150 g mieszanki młodych liści mniszka lekarskiego*, krwawnika pospolitego*, babki lancetowatej* i podagrycznika pospolitego*
50 g świeżych liści pokrzywy*
liście świeżego czosnku niedźwiedziego*
150 g sera typu feta
150 g pomidorków koktajlowych
2 szalotki
Sos
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
3 łyżki stołowe wody
łyżka stołowa octu balsamicznego
sól, pieprz
sok z połowy cytryny