logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Nalewka na czerwonym agreście

Składniki:

2½ kg dojrzałego agrestu
¾ kg cukru
½ l wody
1 l spirytusu
1 g kwasku cytrynowego (ćwierć łyżeczki)
kawałek wanilii (około 5 cm)
4 owoce kardamonu

Sposób przygotowania:

Agrest myjemy, osuszamy, oczyszczamy i zamrażamy na 10–14 dni, żeby poluzować tkanki w owocach. Rozmrażamy, wkładamy do słoja z dopasowaną zakrętką. Wlewamy spirytus, macerujemy 6 tygodni w zacienionym miejscu. Od czasu do czasu poruszamy słojem. Nalew zlewamy, a owoce zasypujemy ½ kg cukru, poruszamy słojem, żeby cukier „objął” owoce. Po około 6–8 dniach cukier się rozpuści. Zlewamy syrop, owoce mocno odciskamy. Z wody, ¼ kg cukru i kwasku cytrynowego sporządzamy syrop. Uzyskamy trzy różne płyny: nalew spirytusowy, syrop owocowy i syrop cukrowy. Do słoja wlewamy syrop cukrowy, syrop owocowy, na końcu nalew spirytusowy. Dodajemy kawałek wanilii przekrojony wzdłuż oraz owoce kardamonu. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy delikatnie znad osadu, osad filtrujemy, płyny łączymy, wyrzucamy przyprawy. Teraz, jeśli trzeba, możemy doprawić: dosłodzić lub lekko dokwasić. Odstawić nalewkę na kolejne 3–4 miesiące. Ta nalewka również wymaga nieco pracy, ale warto, bo trunek jest przedni!
 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface