logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Listówka porzeczkowa

15 min.
1l
średnio trudny
IV-X

Składniki:

liście czarnej porzeczki
1 l alkohol 50%
¼ l wody
70 g cukru (lub według uznania)
3 g kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Zbieramy wiosenne liście czarnej porzeczki, wkładamy do dużego słoja, ale nie ubijamy. Zalewamy alkoholem tak, aby były całkowicie zanurzone. Odstawiamy na 2 tygodnie w zacienione miejsce. Od czasu do czasu potrząsamy słojem. Po upływie wskazanego czasu nalew zlewamy, liście starannie odciskamy, płyn z odciśniętych liści dolewamy do całości.
uzyskany w ten sposób nalew dzielimy na połowę. Jedną część odstawiamy – możemy później wykorzystać ją do zrobienia innej nalewki o aromacie porzeczkowym, np. smorodinówki. Drugą zaś (około 1 l) doprawiamy zgodnie z przepisem. Wodę, cukier i kwasek cytrynowy (lub sok z cytryny) podgrzewamy tak, aby składniki połą-czyły się ze sobą. Do ciepłego syropu wlewamy nalew porzeczkowy. Mieszamy i odstawiamy na 3 miesiące do sklarowania. Nalewkę zlewamy znad osadu, osad filtrujemy i łączymy oba płyny. Odstawiamy na 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała.
Nalewka z liści porzeczkowych ma delikatną złocistą barwę, oryginalny smak i wspaniały aromat świeżych porzeczek.
Listówka porzeczkowa
 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface