logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Krupnik

Składniki:

skórki z ćwiartki cytryny i pomarańczy, bez albedo (białej watki)
½ l wody
½ l miodu
2 goździki
kilka okruchów gałki muszkatołowej
3 ziarna czarnego pieprzu
kawałek kory cynamonowej
1 łyżka soku z cytryny
¾ l spirytusu 95%

Sposób przygotowania:

Skórki z cytryny i pomarańczy kroimy w paski. Wszystkie składniki z wyjątkiem spirytusu umieszczamy w garnku. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia miodu i trzymamy na ogniu jeszcze kwadrans. Jeśli na powierzchni pojawi się piana, zbieramy ją. Ciepły syrop cedzimy przez podwójnie złożoną gazę, wlewamy do słoja, dolewamy spirytus, szczelnie zamykamy i odstawiamy na co najmniej 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy znad osadu klarowny płyn, osad filtrujemy, płyny łączymy i odstawiamy na pół roku.
Krupnik przyjemnie rozgrzewa, ma smak miodowo-korzenny z delikatną goryczką w tle. Można go podawać na gorąco, na przykład z masłem, a także na zimno, jako wyborny trunek na poprawę nastroju w długie zimowe wieczory.

 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface