logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Dżem lub „szarlotka”

Składniki:

2 kg dyni
1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
50–80 dag cukru
goździki (według uznania)
mielony cynamon

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy, usuwamy miękisz i pestki, a następnie kroimy. Dodajemy obrane i pokrojone jabłka, następnie mieszamy. Dusimy na wolnym ogniu, często mieszając. Dodajemy cukier, cynamon (ewentualnie goździki) i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Można przetrzeć. Gorący dżem przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Dobrze smakuje z razowym pieczywem. Można go też wykorzystać jako mus do szarlotki.

 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface