logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Benedyktynka

15 min.
2l
średnio trudny
cały rok

Składniki:

zaprawka do alkoholu Benedyktynka („Dobre z lasu”)
250 g cukru
2 l alkoholu 40%

Zaprawka z własnej spiżarni (wersja dla wytrwałych):

6 g kolendry
3 g jałowca
3 g kminku
3 g czarnuszki siewnej
3 ziarnka pieprzu czarnego
3 ziarnka pieprzu zielonego
6 pestek jabłek
1 goździk
½ g anyżu
1 g mięty
1½ g majeranku
½ g szafranu
5 g korzenia arcydzięgiela

Sposób przygotowania:

Zaprawkę wsypujemy do gąsiorka lub dużego słoja. Dodajemy cukier i zalewamy alkoholem. Dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Odstawiamy na 1–2 godziny, następnie przecedzamy przez płótno lub bibułę; może być także bardzo gęste sitko. Przelewamy do butelek, korkujemy i odstawiamy na 2–3 miesiące do dojrzewania.
Benedyktynka
 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface