Świąteczne zestawy

Chcesz skomponować swój świąteczny zestaw prezentowy? Zgłoś się do nas do
12 grudnia 2025 r.

Zdrowa żywność z polskich lasów niech zagości na świątecznych stołach!

Kontakt
Darmowa wysyłka

Informujemy, że w sklepie Dobre z Lasu, za zakupy powyżej 250 zł
- nie zapłacisz za wysyłkę!

Serdecznie zapraszamy na zakupy!

Przejdź do sklepu
Dobre z Lasu, czyli natura od kuchni

Mamy dla Was 115 przepisów na przygotowanie niebanalnego obiadu, napoju czy deseru.

Dla chętnych darmowy e-book w prezencie!

Sprawdź
Dlaczego
Dobre z Lasu?

Mamy wyłącznie polskie produkty od starannie wyselekcjonowanych dostawców.

Jeśli szukasz najwyższej jakości mięsa, wędlin lub przetworów z dziczyzny - jesteś we właściwym miejscu! 

Więcej
Kategorie produktów
Najczęściej zamawiane
Kabanos Przecław
62.00 zł/kg
Kiełbasa wyprodukowana w 100% z mięsa z dzika. Dobrze wyczuwalny czosnek oraz pieprz podkreślają znakomity smak mięsa z dzika. Lekko podsuszona, pieczona i wędzona naturalnym dymem olchowo-bukowym.
Kabanos Przecław
62.00 zł/kg
Kabanos Przecław
68.00 zł/kg
Parzona i uwędzona chuda karkówka z dzika.
Kabanos Przecław
73.00 zł/kg
Jeśli zastanawiasz się nad najlepszym podaniem kiełbasy z mięsa jelenia, mamy dla Ciebie kilka propozycji. Przede wszystkim możesz zdecydować, czy wolisz spożywać ją na ciepło, czy na zimno. W obu przypadkach smakuje wybornie. Doskonale komponuje się z pieczywem, np. tradycyjnym chlebem na zakwasie, oraz odrobiną musztardy. Co więcej, kiełbasa z jelenia wspaniale smakuje również z różnymi dodatkami. Niektórzy marynują ją w czosnku i ziołach, takich jak majeranek czy kolendra. Tym, co wyróżnia wyroby z jelenia, jest przede wszystkim ich subtelność i lekkostrawność. To mięso nie jest wbrew pozorom tłuste, a w dodatku charakteryzuje je stosunkowo niska kaloryczność. Chętnie wybierają je więc osoby, które stawiają na zbilansowaną i zdrową, a przy tym bogatą w niebanalne smaki dietę.
Leśniczówka
27.00 zł/szt.
Na kanapkę, jako nadzienie do krokietów, dodatek do dań głównych? Możliwości są różne. Pasztet z sarny podać możesz na wiele sposobów, zachwycając swoich gości i domowników niepowtarzalnym smakiem, wyśmienitym aromatem oraz doskonałą konsystencją tego wyrobu. Produkty mięsne i wędliny pochodzące z oferty sklepu Dobre z lasu to znakomite propozycje na urozmaicenie codziennej diety. Zapraszamy na zakupy! Pasztet z sarny - doskonały na co dzień i od święta!
Kabanos Przecław
40.00 zł/kg
Kabanos Przecław
27.00 zł/szt.
Kabanos Przecław
104.00 zł/kg
Przepisy Dobre z Lasu
60 min.
5 słoiczków porcji
łatwy
IX-X
30 min.
6 porcji
średnio trudny
cały rok
Promocje
Kabanos Przecław
69.00 zł/kg
74.00 zł/kg
Kabanosy wyprodukowane w 100% z mięsa z dzika. Intensywny smak dziczyzny zawdzięczają dużej zawartości mięsa. Pikantne, naturalne przyprawy nadają smak i wyjątkowy charakter kabanosom zamkniętym w naturalnej osłonce. Dobrze podsuszone. Pieczone i wędzone naturalnie.
Miody Polskie
30.00 zł/szt.
36.00 zł/szt.
Właściwości: wysoka skuteczność w zapobieganiu i łagodzeniu skutków przerostu gruczołu krokowego; działa ochraniająco i wspomaga regenerację wątroby; pobudza produkcję czerwonych krwinek; działa przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo; przyspiesza regenerację, zwiększa witalność organizmu po wzmożonym wysiłku psychicznym i fizycznym; pomaga odbudować odporność organizmu po chemio i antybiotykoterapii; wiąże substancje toksyczne z organizmu ułatwiając ich usuwanie; posiada właściwości antyoksydacyjne chroniące białka, lipidy oraz DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Dary Natury
12.00 zł/szt.
16.00 zł/szt.
Fungopol
16.00 zł/szt.
19.00 zł/szt.
Top #3 miesiąca
Kabanos Przecław
62.00 zł/kg
Kiełbasa wyprodukowana w 100% z mięsa z dzika. Dobrze wyczuwalny czosnek oraz pieprz podkreślają znakomity smak mięsa z dzika. Lekko podsuszona, pieczona i wędzona naturalnym dymem olchowo-bukowym.
Kabanos Przecław
62.00 zł/kg
Kabanos Przecław
68.00 zł/kg
Parzona i uwędzona chuda karkówka z dzika.

Grzyby leśne są bogate w błonnik, zawierają potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, selen i sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B, szczególnie witaminę B1, B2, a także B3 – największą zawartością witaminy B1 wyróżniają się kurki, zawartość witaminy B2 generalnie w grzybach jest większa niż w warzywach, natomiast borowiki i podgrzybki obfitują w witaminę D2.
Zdaniem specjalistów najwięcej białka znajdziemy w młodych pieczarkach i borowikach; szczególnie świeże zawierają jego znaczną ilość – od 15 do 40%. Nie jest to białko pełnowartościowe, jak w mięsie, ale jest znacznie lepiej strawne niż to z produktów roślinnych.

Jeżyny zawierają najwięcej witaminy E, ze wszystkich owoców; oprócz tego błonnik, potas, magnez i witaminę A. Napary z liści wykorzystuje się w przypadku objawów grypy i przeziębienia.

Świeże owoce jeżyny są doskonałe jako składnik deserów owocowych, jak również można z nich otrzymywać bardzo smaczny sok lub konfitury i dżemy.

Uwaga- jeżyny mogą wywoływać alergię krzyżową z jabłkiem!

 
 

Młode, ugotowane pędy dzikiego chmielu zwyczajnego przypominają w smaku szparagi, a surowe można dorzucić do sałatki.
Zła wiadomość jest taka, że dość trudno jest trafić na moment, kiedy są idealne do jedzenia.

Garść słodkich poziomek pospolitych pokrywa prawie 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! Usprawniają pracę układu krwionośnego, blokują wchłanianie „złego” cholesterolu,  zwalczają wolne rodniki oraz mają właściwości moczopędne. Liście poziomki oczyszczają cerę tłustą i trądzikową, łagodzą ból gardła, wzmacniają naczynka  krwionośnych.

Stosuje się je także jako przyprawę, nadającą leśny aromat herbatom, nalewkom oraz mięsnym pieczeniom.

Pozyskiwanie roślin leczniczych w Polsce kojarzy się obecnie przede wszystkim z uprawą plantacyjną. Warto wiedzieć, że jeszcze niedawno, bo w połowie XX wieku, około 75% surowców zielarskich pozyskiwano ze stanowisk naturalnych, głównie z lasów i łąk. Zioła od wieków służą człowiekowi jako leki – przed erą rozwoju farmacji i leków syntetycznych ludzie leczyli się praktycznie tylko ziołami. Aktualnie rośliny lecznicze wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym na całym świecie. Zioła lecznicze ciągle poddawane są analizom i co chwilę dowiadujemy się o ich nowych i bardzo cennych dla zdrowia działaniach. Spośród licznych leczniczych roślin runa leśnego można wymienić m.in.: konwalię majową, borówkę czernicę, mącznicę lekarską, widłaka goździstego, pierwiosnkę lekarską i inne. Istotne znaczenie mają także niektóre leśne drzewa i krzewy, których liście, kwiaty, pąki czy kora wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym.

Herbatki z głogu, lipy, róży, bzu czarnego, leśnych malin i jagód są w naszym kraju coraz częściej i chętniej pite, nie tylko w okresach przeziębień. Zastępują one tradycyjną herbatę chińską, w odróżnieniu od której nie pochodzą z przemysłowej hodowli, a są darem nieskażonej natury.

Nasi dostawcy