Zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów

45 min.
6
łatwy
V-XI
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, a oczyszczone grzyby w plasterki. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa, rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę. Dodajemy pokrojone grzyby i krótko smażymy, wlewamy bulion i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Odstawiamy zupę z ognia, dolewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, dla podbicia smaku możemy odrobinę zakwasić cytryną lub octem jabłkowym.
Zamiast ziemniaków można dodać do zupy zacierki lub ugotować ją bez dodatków i podawać z zaparzoną na sypko drobną kaszą jęczmienną.
Składniki:
½ kg różnych grzybów
1 niewielka cebula
bulion mięsny lub warzywny
kilka ziemniaków
śmietana
1 łyżka masła
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego