Zupa z liści pokrzywy

Zupa z liści pokrzywy

30 min.
3
średnio trudny
V-VII
Sposób przygotowania:
Liście pokrzywy dokładnie myjemy i osuszamy, drobno siekamy, po czym wrzucamy do garnka i smażymy na maśle 3 minuty. Garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy przez kolejne 5 minut. Następnie dolewamy bulion i zagotowujemy. Odlewamy ¾ szklanki zupy, dodajemy do niej mąkę i śmietanę. Mieszamy, aż nie będzie żadnych grudek. Wlewamy do garnka z zupą i doprowadzamy do wrzenia.
W drugim garnku zagotowujemy 750 ml wody. Dodajemy ocet i wsypujemy łyżkę soli. Na spodeczek wybijamy kolejno po jednym jajku i wrzucamy do wrzątku. Kiedy żółtko będzie jeszcze płynne, ale białko już się zetnie, wyjmujemy jajka łyżką cedzakową. Do każdego talerza wkładamy jedno jajko i zalewamy zupą. Można ją podawać z podpłomykami lub grzankami.
Składniki:
300 g świeżych liści pokrzywy*
30 g masła
1½ l bulionu drobiowego lub grzybowo-warzywnego
2 łyżki mąki pszennej
120 ml śmietany 12% lub 18%
3 jajka
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz