Zupa kurkowa z Białowieży

Zupa kurkowa z Białowieży

30 min.
6
średnio trudny
V-XI
Sposób przygotowania:
Kurki kroimy na duże kawałki. Masło rozgrzewamy na patelni i wrzucamy pokrojone grzyby. Lekko dusimy. Im krócej to potrwa, tym będą mniej twarde. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. W dużym garnku gotujemy wywar, gdy zacznie wrzeć, dodajemy pęczak. Po około 15 minutach wrzucamy ugotowane ziemniaki i podsmażone kurki. Jeszcze chwilę gotujemy całość, a następnie zaprawiamy śmietaną.
Zupę podajemy posypaną obficie natką pietruszki.
Składniki:
2 l wywaru warzywnego lub warzywno-mięsnego
½ kg kurek
½ kostki masła
garść pęczaku
4 ziemniaki
natka pietruszki
½ szklanki kwaśnej śmietany
sól, pieprz