Przepisy
Tarta z kurkami i porami

Tarta z kurkami i porami

60 min.
8
średnio trudny
V-XI
Sposób przygotowania:
Wykładamy ciastem francuskim nasmarowaną masłem formę do tarty.
Pory kroimy w krążki i gotujemy przez 5–6 minut w osolonej wodzie. Odsączamy na sitku. Kurki myjemy, osuszamy i kroimy, po czym podsmażamy na rozgrzanym maśle. Po odparowaniu wody dodajemy do grzybów cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Wykładamy grzyby na ciasto, a wierzch przykrywamy warstwą obgotowanego pora.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z jajkami i śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak przygotowaną masą jajeczną zalewamy wierzch tarty.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C, dopóki brzegi ciasta i masa jajeczna się nie zarumienią.
Składniki:
ciasto francuskie
2 pory
40–50 dag kurek
1 łyżka masła
2 średnie cebule
10 dag żółtego sera
2 jajka
200 g śmietany 18%

Przyprawy:
gałka muszkatołowa
sól, pieprz czarny mielony
biały pieprz do smaku