Przepisy
Sałatka z kurkami i grillowanymi warzywami

Sałatka z kurkami i grillowanymi warzywami

45 min.
10
łatwy
V-XI
Sposób przygotowania:
Cukinie kroimy w plasterki, a cebule w ćwiartki. Warzywa skrapiamy oliwą i doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie grillujemy razem z kurkami na aluminiowej tacce. Po ostygnięciu dodajemy pomidorki – można je pokroić w połówki lub ćwiartki, liście szpinaku i rukoli, pokrojony w kostkę ser i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy sokiem z cytryny.
Sałatka wyśmienicie uzupełnia tradycyjne dania mięsne z grilla, takie jak karkówka z dzika czy grillowana kiełbasa z dzika lub jelenia.
Składniki:
2 małe cukinie
2 cebule
20 dag kurek
oliwa z oliwek
czosnek granulowany
20 dag pomidorków koktajlowych
2 garście rukoli
2 garście szpinaku
20 dag sera typu feta
natka pietruszki
sok z połówki cytryny
sól, pieprz