Przepisy
Rosół z dziczyzny

Rosół z dziczyzny

180 min.
10
średnio trudny
cały rok
Sposób przygotowania:
Kości dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy, grzyby oraz całe cebule. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Jeśli na wierzchu będą pojawiały się szumy, to je usuwamy. Następnie dodajemy obrane i umyte warzywa. Całość gotujemy jeszcze 40–45 minut. Rosół przecedzamy i zbieramy tłuszcz. Przelewamy do innego garnka i zagotowujemy. Podajemy z domowym makaronem. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku.
Składniki:
3 kg kości z jelenia, sarny, daniela lub dzika (mogą być z resztkami mięsa i ścięgien)
80 g suszonych grzybów
3 marchewki

Przyprawy:
10–12 ziaren czarnego pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
20 g lubczyku
2 liście laurowe
sól i pieprz ziołowy do smaku
2 korzenie pietruszki
korzeń selera
3 cebule
biała część pora
6 ząbków czosnku