Półmisek zimnych mięs i wędlin

Półmisek zimnych mięs i wędlin

15 min.
10
łatwy
cały rok
Sposób przygotowania:
Wędliny kroimy na cienkie plastry, a pieczenie i pasztet na grubsze. Kabanosy dzielimy na mniejsze kawałki. Całość układamy na półmiskach, które możemy przybrać świeżymi liśćmi czosnku niedźwiedziego, szczawiku zajęczego czy innej rośliny z naszego leśnego herbarium. Można także posypać kaparami z kaczeńca (patrz: „Zioła, kwiaty, liście”), które zaostrzą smak i dodadzą aromatu. Świetnym dodatkiem do wędlin z dziczyzny są konfitury i dżemy z żurawiny, borówki, jarzębiny (patrz: „Dżemy, sosy, syropy”).
Składniki:
pasztet z dzika z zielonym pieprzem
szynka wędzona z sarny
kabanosy z jelenia lub daniela
dojrzewające salami z jelenia
krakowska sucha z jelenia
comber wędzony z sarny
jałowcowa z dzika
polędwica wędzona z dzika
udziec pieczony z dzika