Pierogi z boczniakami

Pierogi z boczniakami

90 min.
4
średnio trudny
X-XII (III)
Sposób przygotowania:
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Bardzo drobno siekamy i mieszamy z pokrojoną w kostkę i zeszkloną na tłuszczu cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i łyżkę bułki tartej.
Ciasto przygotowujemy według dowolnego przepisu z rozdziału „Przepisy na ciasta” (s. 45). Rozwałkowujemy je cienko i szklanką wycinamy krążki, na które nakładamy farsz. Składamy na pół i sklejamy. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy przez 2–3 minuty, dopóki nie wypłyną.
Można podawać okraszone smażoną cebulką lub mieszanką smażonej cebulki i boczku z dzika.
Składniki:
½ kg kapeluszy boczniaków
2–3 cebule
natka pietruszki
sól, pieprz
1 łyżka bułki tartej