logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Oliwa sosnowa

15 min.
500 ml
łatwy
(III) IV-V

Składniki:

2 spore garści igieł sosnowych
kilka jagód jałowca
½ l oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania:

Igły suszymy na piecu, w piekarniku lub w suszarce do grzybów. Po wysuszeniu siekamy i wkładamy do czystego, suchego słoja. Dosypujemy jagody jałowca i zalewamy oliwą. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Po miesiącu oliwa powinna nabrać sosnowego aromatu. Igły najlepiej zbierać w pełni wiosny, na przełomie kwietnia i maja. Pędy powinny pochodzić z młodych przyrostów. Oliwa z ich dodatkiem nada potrawom wspaniały aromat, sosy będą wzbogacone o leśną nutę, a każda sałatka zyska głębszy smak i świeży leśny zapach.
Oliwa sosnowa
 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface