Przepisy
Oliwa sosnowa

Oliwa sosnowa

15 min.
500 ml
łatwy
(III) IV-V
Sposób przygotowania:
Igły suszymy na piecu, w piekarniku lub w suszarce do grzybów. Po wysuszeniu siekamy i wkładamy do czystego, suchego słoja. Dosypujemy jagody jałowca i zalewamy oliwą. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Po miesiącu oliwa powinna nabrać sosnowego aromatu. Igły najlepiej zbierać w pełni wiosny, na przełomie kwietnia i maja. Pędy powinny pochodzić z młodych przyrostów. Oliwa z ich dodatkiem nada potrawom wspaniały aromat, sosy będą wzbogacone o leśną nutę, a każda sałatka zyska głębszy smak i świeży leśny zapach.
Składniki:
2 spore garści igieł sosnowych
kilka jagód jałowca
½ l oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia