Nalewka z poziomek

Nalewka z poziomek

15 min.
1l
średnio trudny
VI–IX
Sposób przygotowania:
Poziomki przebieramy, nie myjemy, następnie wkładamy do czystego słoja. Owoce zalewamy alkoholem, słój szczelnie zamykamy. Odstawiamy w słoneczne miejsce na nie więcej niż 24 godziny, ponieważ nalew może zrobić się gorzki. Następnie zlewamy go do osobnego naczynia, a owoce dokładnie wyciskamy przez gazę.
Cukier zalewamy szklanką wody i gotujemy; podczas gotowania syrop należy odszumować.
Do gorącego syropu powoli wlewamy nalew z poziomek, mieszamy i szybko studzimy, wstawiając garnek do pojemnika z zimną wodą lub lodem.
Gotową nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące.
Składniki:
1 l alkoholu 45%
1 l leśnych poziomek
½ kg cukru
szklanka wody