logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Nalewka z poziomek

15 min.
1l
średnio trudny
VI–IX

Składniki:

1 l alkoholu 45%
1 l leśnych poziomek
½ kg cukru
szklanka wody

Sposób przygotowania:

Poziomki przebieramy, nie myjemy, następnie wkładamy do czystego słoja. Owoce zalewamy alkoholem, słój szczelnie zamykamy. Odstawiamy w słoneczne miejsce na nie więcej niż 24 godziny, ponieważ nalew może zrobić się gorzki. Następnie zlewamy go do osobnego naczynia, a owoce dokładnie wyciskamy przez gazę.
Cukier zalewamy szklanką wody i gotujemy; podczas gotowania syrop należy odszumować.
Do gorącego syropu powoli wlewamy nalew z poziomek, mieszamy i szybko studzimy, wstawiając garnek do pojemnika z zimną wodą lub lodem.
Gotową nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące.
Nalewka z poziomek
 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface