Przepisy
Nalewka z miodu gryczanego i leśnego

Nalewka z miodu gryczanego i leśnego

30 min.
1,5l
średnio trudny
cały rok
Sposób przygotowania:
Rozpuszczony miód łączymy z wodą, dodajemy sok z cytryny i wlewamy spirytus. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni. Po tym czasie filtrujemy płyn – na dnie słoja powinien wytworzyć się naturalny osad z miodu, który można usunąć, przecedzając nalewkę przez płótno lub bawełnianą ściereczkę. Przelewamy do butelek i odstawiamy na co najmniej 2 miesiące.
Bardziej „leśną” nalewkę uzyskamy, odwracając proporcje, czyli dodając 300 ml miodu spadziowego lub wrzosowego i 200 ml miodu gryczanego.
Składniki:
400 ml miodu gryczanego
100 ml miodu leśnego (może być spadziowy, lipowy lub wrzosowy z leśnej pasieki)
½ l spirytusu
½ l przegotowanej wody
sok z 1 cytryny