logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Nalewka na węgierkach

Składniki:

1½ kg dojrzałych wypestkowanych węgierek
2 l alkoholu 60–65%
20 dag cukru (lub więcej)
2 goździki
10 rozłupanych owoców kardamonu
3-centrymetrowy kawałek kory cynamonowej
okruch gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Śliwki zalewamy w słoju alkoholem, zamykamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na 2 miesiące. Nalew zlewamy, a do śliwek dodajemy cukier i przyprawy. Zostawiamy aż do rozpuszczenia się cukru, około 2–3 tygodni. Od czasu do czasu poruszamy słojem. Syrop zlewamy, owoce odciskamy, płyny łączymy z wcześniej otrzymanym nalewem. Odstawiamy do sklarowania na 3 miesiące. Klarowną nalewkę zlewamy znad osadu, osad filtrujemy, płyny łączymy i odstawiamy do dojrzewania na pół roku. Otrzymamy aromatyczną, ciemnozłotą nalewkę, o wybornym delikatnym smaku.

 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface