logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Makaron z borowikami

30 min.
2
łatwy
VII-X

Składniki:

160 g ulubionego makaronu (porcja dla dwóch osób)
5–6 średnich borowików
1 łyżka masła
2–3 łyżki białego wytrawnego wina lub 1 łyżeczka octu jabłkowego
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Powinien być sprężysty.
Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy grzyby i smażymy 3–4 minuty. Podlewamy winem lub octem i kilkoma łyżkami wody z makaronu, a następnie dusimy pod przykryciem jeszcze 2–3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy odcedzony makaron, starannie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.
W ten sposób można też przygotować makaron z kurkami lub z rydzami. Smażąc w całości malutkie kapelusze grzybów, należy je lekko posolić.
Makaron z borowikami
 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface