Makaron z borowikami

Makaron z borowikami

30 min.
2
łatwy
VII-X
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Powinien być sprężysty.
Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, wkładamy grzyby i smażymy 3–4 minuty. Podlewamy winem lub octem i kilkoma łyżkami wody z makaronu, a następnie dusimy pod przykryciem jeszcze 2–3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy odcedzony makaron, starannie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.
W ten sposób można też przygotować makaron z kurkami lub z rydzami. Smażąc w całości malutkie kapelusze grzybów, należy je lekko posolić.
Składniki:
160 g ulubionego makaronu (porcja dla dwóch osób)
5–6 średnich borowików
1 łyżka masła
2–3 łyżki białego wytrawnego wina lub 1 łyżeczka octu jabłkowego
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki