Leśne schabowe w miodzie

Leśne schabowe w miodzie

60 min.
4
średnio trudny
cały rok
Sposób przygotowania:
Mięso rozbijamy tłuczkiem. Jajko mieszamy z solą i pieprzem oraz odrobiną zimnej wody. Każdy z kotletów panierujemy w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Rozgrzewamy smalec i na wolnym ogniu smażymy kotlety na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na pozostałym po kotletach tłuszczu, w trakcie smażenia można ją trochę posolić, aby szybciej zmiękła. Podsmażoną cebulę wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i passatą. Dodajemy śliwki i kminek. Dusimy pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy miodem, pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy masło, które zagęści sos i sprawi, że będzie bardziej aksamitny. Gotowym sosem polewamy kotlety. Można je podawać z kaszą jaglaną i warzywami ugotowanymi na parze.
Składniki:
4 kotlety ze schabu lub z karkówki z dzika
½ l bulionu warzywnego
2 cebule
garść wędzonych śliwek (mogą być suszone)
½ l passaty pomidorowej
10 g masła
smalec

Panierka:
• mąka
• bułka tarta
• 1 jajko rozbite trzepaczką

Przyprawy:
• kminek mielony
• 4–5 łyżek miodu leśnego
• sól
• pieprz