Kotleciki z suszonych grzybów

Kotleciki z suszonych grzybów

60 min.
10
średnio trudny
cały rok
Sposób przygotowania:
Grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody, odcedzamy, wkładamy do miski. Dokładamy pokrojoną bułkę kajzerkę, mieszamy i odstawiamy, aby wchłonęła płyn z grzybów. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na złoto, dodajemy do grzybów. Wszystko mielimy w maszynce lub rozdrabniamy blenderem. Do masy dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i starannie mieszamy. Masa powinna być gęsta – jeśli jest za rzadka, dodajemy łyżkę bułki tartej, po czym odstawiamy ją na pół godziny w chłodne miejsce, aby stężała. Formujemy małe kotleciki. Smażymy na rumiano, podajemy na gorąco do obiadu lub po wystudzeniu, jako przekąskę.
Z otrzymanej masy można także przygotować paszteciki z ciasta francuskiego , jako dodatek do czerwonego barszczu.
Składniki:
50–60 g grzybów suszonych
2 podsuszone bułki kajzerki
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz