Kociołek obfitości

Kociołek obfitości

90 min.
10
średnio trudny
V-XI
Sposób przygotowania:
Będzie nam potrzebny żeliwny kociołek, który smarujemy od wewnątrz smalcem z dzika i wykładamy liśćmi kapusty. Na spód kładziemy pokrojony w kostkę boczek, na który kolejno wrzucamy wszystkie pozostałe produkty, wcześniej pokrojone w kostkę i wymieszane z przyprawami. Kociołek wstawiamy bezpośrednio do ogniska lub do świeżego żaru. Po około 50 minutach danie będzie gotowe. Proporcje poszczególnych składników zależą od naszych kulinarnych upodobań, a także od rodzaju kociołka. Składniki dobieramy proporcjonalnie do jego wielkości.
Składniki:
małe ziemniaki
świeże grzyby leśne
kiełbasa z dzika
smalec z dzika
boczek z dzika
cebula
ząbki czosnku
papryka
liście kapusty
majeranek
suszony czosnek niedźwiedzi
przyprawa do ziemniaków
sól, pieprz