Kawa żołędziowa z orientalną nutą

Kawa żołędziowa z orientalną nutą

15 min.
250ml
łatwy
cały rok
Sposób przygotowania:
Do specjalnego tygielka lub małego rondelka wsypujemy kawę i przyprawy. Zalewamy połową szklanki wody i stawiamy na najmniejszym palniku. Gdy kawa zacznie się gotować, zdejmujemy rondelek z ognia, mieszamy i ponownie ustawiamy na palniku. Gdy kawa zagotuje się po raz drugi, znowu zdejmujemy ją z ognia, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia po raz trzeci. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Przelewamy kawę do filiżanek. Do mleka dodajemy miód i podgrzewamy (nie gotujemy), dopóki się nie rozpuści. Filiżanki z kawą dopełniamy podgrzanym mlekiem. Z wierzchu możemy posypać cynamonem lub startą czekoladą.

Składniki:
2 łyżeczki kawy żołędziowej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego kardamonu
½ szklanki mleka
1–2 łyżeczki miodu
½ szklanki wody