Herbata Słowian z wierzbówki kiprzycy

Herbata Słowian z wierzbówki kiprzycy

15 min.
500 ml
średnio trudny
IV-X
Sposób przygotowania:
Zbieramy najmłodsze i zdrowe listki, najlepiej rano. Cały zbiór wysypujemy na czyste płótno lub papier, umieszczamy w słonecznym miejscu i pozwalamy zwiędnąć. Zwiędłe liście rolujemy w palcach, aż poczujemy, jak puszczają sok. Zwinięte liście wkładamy do szklanego naczynia i zakrywamy na kilkanaście (12–18) godzin. Liście zbrunatnieją i rozpocznie się proces fermentacji.
Następnie wyjmujemy listki i kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy je równomiernie na blasze i suszymy przez 1 godzinę w  piekarniku z  włączonym nawiewem. Temperatura nie może przekroczyć 90–100°C.
Po tym zabiegu można suche już listki wystawić na działanie słońca, które ma dodatkowe działanie dezynfekujące. Herbata jest gotowa do zaparzenia.
Składniki:
świeże liście wierzbówki kiprzycy