Przepisy
Gulasz z sarniny

Gulasz z sarniny

60 min.
4 porcje
średnio trudny
cały rok
Sposób przygotowania:
Mięso, paprykę, ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy w niewielkiej ilości wody. W trakcie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy, dobierając proporcje według własnych upodobań. Następnie zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli gulasz robi się zbyt gęsty, dolewamy wody. Przed podaniem gulaszu dodajemy do potrawy odsączoną kukurydzę. Danie najlepiej smakuje na ciepło, ze świeżym chrupiącym chlebem.
Składniki:
½ kg łopatki z sarny
1 czerwona papryka
2–3 marchewki
kilka ziemniaków (około ½ kg)
80 g koncentratu pomidorowego
1 średnia puszka kukurydzy

Przyprawy:
1 płaska łyżka uniwersalnej przyprawy warzywnej lub ½ kostki rosołowej
majeranek
papryka ostra w proszku
papryka słodka w proszku
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz