Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

30 min.
3
łatwy
X-XII (III)
Sposób przygotowania:
Warzywa drobno kroimy i delikatnie podsmażamy na oleju przez 10–12 minut. W tym czasie należy zagotować wodę, do której wrzucamy przyprawy, a następnie podsmażone warzywa. Boczniaki kroimy w cienkie paski i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy je do wywaru warzywnego i gotujemy całość przez 20–30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek.
Dla poprawienia kaloryczności można zaprawić zupę 2–3 łyżkami masła lub dodać pół ugotowanej piersi kurczaka pokrojonej w paski.
Składniki:
1 l wody
30–40 dag boczniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 duża cebula
olej do smażenia

PRZYPRAWY:

2–3 liście laurowe
mielona gałka muszkatołowa
mielony kminek
mielona papryka słodka i ostra
1 łyżka majeranku
pieprz, sól