logo fixed logo
szukaj koszyk
brakuje: 60,00 zł
  • O projekcie
  • Produkty
  • Nasi dostawcy
  • Przepisy
  • Ciekawostki
  • Filmy
  • Nasze sklepy
  • Ogłoszenia
  • Kontakt
  • e-sklep
  • f
  • ig
Przepisy
Przepisy
Strona główna »  Przepisy »  Szczegóły przepisu

Ciasteczka sosnowe

45 min.
40
łatwy
III-V

Składniki:

½ szklanki igieł sosnowych
225 g masła
½ szklanki cukru
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Igły rozdrabniamy, najlepiej w blenderze lub młynku do mielenia kawy. Jeżeli pozostały jakieś większe części, usuwamy je. W dużej misce mieszamy zmielone igły, miękkie masło, cukier, skórkę pomarańczową i sól. Kiedy masa będzie już gładka, dodajemy partiami mąkę i zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt luźne, podsypujemy je mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej z nich rolujemy wałek o średnicy 3 cm. Wałki zawijamy w folię i schładzamy w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Każdy wałek kroimy na krążki o grubości około 0,5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut, aż brzegi ciasteczek lekko się zarumienią.
Ciasteczka sosnowe
 
Opinie o przepisie  
Brak opinii dla tego przepisu

Logo Dobre z lasu
Dobre z lasu

ul. Grójecka 127
02-124 Warszawa
tel. 605 384 475
info@dobrezlasu.pl

  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • USTAWIENIA COOKIES
Katalog produktów
  • Wędliny z dziczyzny
  • Syropy
  • Dziczyzna
  • Przetwory
  • Grzyby
  • Herbaty i zioła
  • Miody
  • Suplementy
  • f
  • ig
Logo lasów państwowych
powered by WEB interface