Babka z malinami

Babka z malinami

90 min.
1 foremka na babkę
średnio trudny
VII-VIII
Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodajemy po jednym jajku. Odkładamy dwie łyżki mąki pszennej. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy, nadal ucierając, do masy jajeczno-maślanej. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.
Maliny delikatnie obtaczamy w odłożonej wcześniej mące i dodajemy do masy. Całość mieszamy, uważając, aby nie uszkodzić owoców.
Formę do pieczenia babki, najlepiej z kominem, smarujemy margaryną i podsypujemy odrobiną bułki tartej. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180°C.
Ostudzoną babkę dekorujemy polewą czekoladową lub lukrem.
Ciasto możemy przygotować z dowolnymi owocami leśnymi: borówką czarną (tzw. czarną jagodą), borówką brusznicą, poziomkami, jeżynami.
Składniki:
40 dag malin
1 kostka margaryny
2½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
4 jajka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
1 torebka proszku do pieczenia
polewa czekoladowa

WAŻNE!
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.