Ziemniaki obieramy i ścieramy na miazgę (na tarce lub w malakserze), jeśli są wodniste, nieco odsączamy. Płyn pozostawiamy na kilka minut, potem odlewamy, a zebraną na dnie mączkę dodajemy do startych ziemniaków. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na złoty kolor na 2–3 łyżkach tłuszczu. Dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Całość starannie mieszamy z ziemniakami. Do masy dosypujemy mąkę pszenną (z umiarem), sprawdzając, czy masa nie jest zbyt gęsta – powinna spadać z łyżki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Obrane z kości żeberka (lub inne mięso) kroimy na porcje. Nie-zbyt płytką formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy połowę masy ziemniaczanej, układamy porcje mięsa i przykrywamy resztą masy. Wierzch baby smarujemy niewielką ilością tłuszczu. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175–180°C przez około 1,5–2 godziny. Czas pieczenia zależy od grubości baby.
Danie można podać z sosem grzybowym, surówką z kiszonej kapusty, rozmaitymi marynatami, piklami lub kiszonymi ogórkami. Babka jest równie smaczna na drugi dzień – należy ją pokroić i przysmażyć na patelni na rumiano i chrupko.
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1–2 łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli trzeba)
2–3 dorodne cebule
tłuszcz: smalec lub olej
sól i pieprz
½ kg wędzonych żeberek z dzika lub innej wędzonki z dziczyzny
½ kg świeżych grzybów
bułka tarta
Wyczuwalny czosnek i inne przyprawy podkreślają smak mięsa z dzika. Podsuszona, pieczona i wędzona naturalnym dymem olchowo-bukowym kiełbasa, wyprodukowana z mięsa z dzika z dodatkiem mięsa wieprzowego.