Składniki:
15 dużych i w pełni rozwiniętych baldachów (kwiatostanów) bzuSposób przygotowania:
W dużym kamiennym garnku lub słoju umieszczamy kwiatostany bzu i pokrojoną w plastry cytrynę, a następnie zalewamy ciepłą, ale nie wrzącą wodą z rozpuszczonym cukrem, dodając jednocześnie ocet. Tak przygotowany roztwór zabezpieczamy gazą i pozostawiamy na 2 doby. Już po kilku godzinach zaobserwujemy, że zacznie się tworzyć piana i pojawią się pojedyncze bąbelki. To znak, że naturalne drożdże na kwiatach zaczynają pracować. W tym czasie kilkukrotnie roztwór mieszamy. Po upływie 48 godzin roztwór przecedzamy by pozbyć się fragmentów kwiatostanów. Pod przykryciem z gazy zostawiamy napój na 2-3 tygodnie. Gdy przestanie buzować, zlewamy do korkowanych butelek (najlepsze po piwie lub winie musującym) dodając po 2 łyżki miodu na każdy litr płynu. Odstawiamy na tydzień w ciepłe miejsce, a następnie przenosimy do chłodnej spiżarni lub piwnicy. Szampan jest gotowy do spożycia i możemy go przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Z każdym miesiącem staje się bardziej wytrawny.